Počasí doma

Novinky ve Stribogu - nová stabilní "bezflešková" verze, firmware routerů, možnosti verze Professional, další podporované routery, venkovní IP meteostanice Giom3000 ....

v. 1.9.0.151
Přihlašte se prosím

 

Objednávka / zapomenuté heslo

Aktuality

Stribog důležité novinky a informace

20.2.2014 12:58

Novinky ve Stribogu - nová stabilní "bezflešková" verze, firmware routerů, možnosti verze Professional, další podporované routery, venkovní IP meteostanice Giom3000 ....
Detail...

Vylepšeno mapové zobrazení srážek

11.7.2013 12:44

V mapovém zobrazení aktuálních (za 1 hod.) a denních (za 24 hod.) srážek došlo ke změně grafických symbolů indikujících srážky.
Detail...

Úprava mapového zobrazení srážek

5.6.2013 12:39

Došlo ke změně mapového zobrazení srážek, kdy při volbě aktuálního stavu srážek se nezobrazuje naměřená hodnota za posledních 5 minut, ale srážky za poslední hodinu.
Detail...

Změna v zobrazení budíku deště

3.6.2013 12:17

Pro větší přehlednost jsme upravili grafický výstup "budíku" aktuálních srážek.
Detail...

Úprava mapového zobrazení

18.3.2013 09:53

Dnes bylo aktualizováno chování mapového zobrazení. Pro otevření vyskakovacího dialogu/hintu s detailem meteostanice je nutné kliknout na konkrétní vlaječku dané meteostanice - pohyb myší nad stanicí již nevyvolá žádnou akci.
Detail...

Zobrazit všechny

Stribog důležité novinky a informace

 

Po delší době si dovolujeme přinést souhrnně v tomto článku několik informací o novinkách ve Stribogu a našem meteowebu, které považujeme za důležité. Proto budeme rádi, budete-li věnovat pozornost následujícím řádkům, ať už jste již našimi zákazníky, či zatím jen uvažujete o pořízení meteostanice či meteokompletu (sestavy konkrétní meteostanice se softwarem Stribog pro zobrazování naměřených dat).

Následující informace lze pro přehlednost rozdělit do následujících statí:

  1. Nová verze Stribogu 4  - tzv. bezflešková - co přináší nové technické řešení
  2. Licence Stribogu Professional – hlavní rozdíly a výhody proti licenci Standard
  3. Nově podporované routery
  4. Informace o IP meteostanici GIOM 3000 a její integrace se Stribogem
  5. Závěr

 

1. Nová verze Stribogu 4   

Pro zobrazování dat na internetu jsme před několika lety vyvinuli náš vlastní program Stribog, který spolupracuje s meteostanicemi a umožňuje číst, ukládat a zobrazovat naměřená data (aktuální hodnoty, historii, grafy, statistiky apod.) na našem meteoserveru Počasídoma. To vše on-line v reálném čase bez nutnosti připojení meteostanice k počítači/notebooku/serveru.

Stribog si za posledních několik let prošel vývojem, jež postupně vedl ke zdokonalení funkčnosti, rozšíření možností prezentace dat, rozšíření podporovaných meteostanic atd. Jak se však vlastní Stribog zdokonaloval, narážel bohužel čím dál častěji na „nedokonalost“ flashdisků, ve kterých dle původní koncepce „bydlí“. Často se tak stávalo a stává, že chybou flashdisku Stribog přestane fungovat a u některých zákazníků musíme Striboga přeinstalovávat, vyměňovat flasdisky … zákazník - uživatel meteokompletu pak může být právem „smutný“ a my spolu sním, protože případné problémy nás opravdu netěší.

Popsané skutečnosti nás vedly k myšlence vývoje nového technického řešení s cílem „zbavit se“ flashdisků, od čehož jsme si slibovali několikanásobně vyšší spolehlivost a stabilitu Striboga. První pokusy o „bezfeškovou“ verzi (kdy byl Stribog „ručně“ nahrán do routeru) nás přivedly k současnému nejnovějšímu řešení – vytvoření vlastního firmware pro Asus routery, které přímo v sobě obsahují Striboga verze 4 bez nutnosti cokoliv instalovat.

Výsledkem je velmi jednoduchá instalace (přehrání firmware routeru) a „nerozbitnost“ Striboga (pokud funguje router a „vidí“ do internetu, funguje i Stribog).

Po aktualizaci – přehrání firmware Asus routeru přímo v administraci routeru přibude nová záložka Stribog Setup:

 

 

Stribo 4_1

 

Celé nastavení a konfigurace pak představuje pouze 3 jednoduché úkony:

  • Zapnout Striboga
  • Zadat HWID (jednoznačný identifikátor, který přidělíme a podle kterého se na meteowebu Počasídoma přiřadí přijatá data správné meteostanici; u stávajících zákazníků aktuální HWID jejich stanice = zpravidla SN původního flashdisku)
  • Zvolit z rozevíracího menu správný typ stanice a uložit nastavení (klasicky „Finish" and Restart)

Stribog 4_2

 

Co uživatelé (jak noví, tak stávající) případným přechodem na Striboga verze 4 ztratí a naopak získají:

Co ztratí:

  • Lokální webové rozhraní (vzniká v dosavadní koncepci Stribogu s flasdiskem přímo na příslušném portu routeru). Důvod je jednoduchý – není flashdisk, není lokální databáze a není tady ani lokální webové rozhraní.
  • Případné odkazy na komponenty lokálního webového rozhraní (rychlý přehled, budíky, grafy)
  • Nicméně je na místě předeslat, že není nutno se v tuto chvíli lekat pro každou níže uvedenou „ztrátu“ je připraveno řešení, viz další informace níže

Co získají:

  • Stabilní a spolehlivou funkčnost Striboga (verze 4 je dnes již ověřena u několika našich zákazníků v reálném provozu a nezaznamenali jsme jediný výpadek)
  • Velmi jednoduchou instalaci, případně reinstalaci
  • Zjednodušenou administraci vlastní stanice – všechna nastavení jsou jednoduše na jednom místě na meteowebu Počasídoma (v záložce Profil)
  • Zjednodušenou sestavu celého meteokompletu a konec „trápení“ s flashdisky ( a potažmo s tím uvolnění USB portu routeru pro případná další připojitelná zařízení)
  • Nové možnosti na klientské straně – pro Ty, kteří ukládají či „vyčítají“ lokální data je v licenci Stribog 4 Professional možno odesílat (kromě na Počasídoma) všechna naměřená data na vlastní ftp server nebo do souboru.

Ukázka nastavení odesílání dat na vlastní ftp server:

Stribog 4_3

Ukázka nastavení odesílání dat do vlastního soubouru:

Stribog 4_4

Závěrem:

Ke Stribogu verze 4 zbývá závěrem říci, jak jej můžete pořídit:

  • Stávající zákazníci se na nás mohou obrátit a snadno jej mohou získat na základě platné licence Striboga či v rámci prodloužení platnosti licence a podpory. Pro úplnost lze uvést ceny za prodloužení/obnovení platnosti licence a podpory, které jsou ve výši cca 70% ceny nové licence. Lze obnovit na verzi Standard či Professional s platností 1 rok nebo 2 roky:

Stribog_4_Tab_1

 

  • Noví zákazníci se při objednávce sice teoreticky mohou rozhodnout mezi „klasickou fleškovou“ verzí a novou verzí Striboga 4. Zásadně však doporučujeme na základě našich zkušeností zvolit výše popsanou verzi 4. Ceny nových licencí zůstávají beze změny:

Stribog_4_Tab_2

 

Více k rozdílům verze Standard a Professional včetně porovnání níže v samostatné stati.

 

2. Licence Stribogu Professional – hlavní rozdíly a výhody proti licenci Standard  

S výše uvedenými podstatnými informacemi stojí za to připomenout, zopakovat, respektive uvést, přehled základních rozdílů mezi zmiňovanými licencemi Stribogu Standard a Professional (platí jak pro předchozí verze, tak novou verzi 4).

Stribog Professional umožňuje navíc oproti licenci Standard zejména:

  • Export dat (download z našeho serveru) jakékoliv měřené veličiny za libovolně zvolené období do počítače/notebooku uživatele v podobě xml souboru, který lze následně načíst pohodlně např. do Excelu a vytvářet si vlastní archiv, statistiky, libovolné grafy – prostě si s daty „pohrát“ a přizpůsobit „k obrazu svému“. (Pro stávající uživatele, kteří by zvažovali přechod na verzi 4, určitě zajímavá alternativa „vyčítání“ dat z lokální databáze v předchozích verzích Stribogu).
  • Zobrazení grafů (detailní historie) přímo na webu Počasídoma za libovolně zvolené období (Standard umožňuje „pouze“ za posledních 24hod., 7 dnů a 30 dnů) a navíc možnost získat přehledné grafické srovnání teplot za stejné období předchozích let (maxima, minima, průměry a meteoprůměry).
  • Umístit na své vlastní webové stránky konkrétní „živé“ komponenty (konkrétní budík, konkrétní graf) přímo z webu Počasídoma, čili nejen odkazy na celé stránky/podstránky či pohledy. (Pro stávající uživatele, kteří by zvažovali přechod na verzi 4, sofistikovaná alternativa odkazů na komponenty lokální webového rozhraní v předchozích verzích Stribogu).
  • V případě verze 4 pak navíc zmíněná možnost odesílat všechna naměřená data přímo z routeru na vlastní ftp server nebo do souboru.

Příklady a ukázky některých výše popsaných funkcionalit a grafů ve verzi Profesional můžete pro představu shlédnout zde.

Stávající zákazníci mohou ze Striboga Standard přejít na Professional výhodně v rámci obnovení/prodloužení licence, čili místo obnovení Standard obnoví na Professional. Noví zákazníci se mohou rozhodnout už při objednávce meteokompletu či Striboga.

 

3. Nově podporované routery 

S uvedením verze Stribogu 4 byla zároveň rozšířena podpora pro další routery. Konkrétně k původním (Asus WL500gp v1 a v2) přibyly Asus RT-N10U a Asus RT-N15U. Uživatel/zákazník tak získá možnost zvolit levnější variantu routeru či zvolit výkonnější router s lepšími parametry (gigabitová síť a WiFi "N"), protože stejně jako dosud platí, že router v "meteokompletu" neslouží jen pro Stribog, ale lze jej využívat pro "běžné" účely v LAN síti (WiFi, brána do internetu, připojení dalších sdílených zařízení atd.)

Aktuálně tedy můžeme nabídnout k novému Stribogu verze 4 tyto konkrétní modely Asus routerů, které se liší parametry a cenou:

Stribog_4_Tab_3

V ceně routeru je vždy i instalace potřebného firmware, základní nastavení routeru a konfigurace Stribogu.

Parametry, vlastnosti a popis nových routerů jsou podrobněji uvedeny zde.

 

4. Informace o IP meteostanici GIOM 3000 a její integrace se Stribogem

Výčet podporovaných meteostanic pro Striboga jsme obohatili o zajímavou nabídku IP meteostanice Giom3000. Jedná se o IP meteostanici s ethernet připojením a vlastním webovým rozhraním (součástí meteostanice je TP kabel o délce 15m). Nemá sice žádnou „vnitřní“ jednotku s displejem (neměří tedy vnitřní teplotu a vlhkost), ale pro řadu zákazníků, kteří tuto absenci „oželí“ a stěžejní jsou pro ně venkovní hodnoty a zejména přesnost měření rychlost větru, nárazů a směru větru, můžeme směle doporučit.

Jejími přednostmi jsou:

  • Anemometr je certifikovaný ČHMÚ
  • Lze provozovat v meteokompletu se software Stribog a on-line zobrazením naměřených dat na meteowebu Počasídoma
  • Po jednoduchém nastavení pro Striboga odesílá data na meteoweb bez nutnosti pořizovat některý z Asus routerů, čímž se dá za router ušetřit (stačí, když stanice „uvidí“ do internetu přes stávající aktivní síťové prvky)
  • Meteostanice Giom3000 je napájena přímo TP kabelem, čili prostřednictvím POE. Pokud stávající aktivní prvky (router, switch) nedisponují POE, lze „za pár korun“ dokoupit příslušenství v podobě POE spliteru a adaptéru.
  • Pokud v místě, kde by uživatel zamýšlel meteostanici Giom3000 instalovat není k dispozici připojení k internetu (někde v přírodě, na zahradě, na horách …) lze připojení jednoduše zrealizovat vhodným GSM/3G modemem/routerem (poradíme s jeho výběrema a nabídneme).

Giom3000

 

Získat další informace, čí případně objednat Giom3000 včetně příslušenství, lze v našem webovém obchodě zde.

 

5. ZÁVĚR

V případě, že Vás informace o nová verzi Striboga zaujaly, či budete mít jakékoliv dotazy, budete-li potřebovat poradit nebo pomoci s instalací Striboga, respektive máte problém se současnou instalací, máte zájem přejít na „bezfleškovou“ verzi 4, pak nás prosím neváhejte kontaktovat:

  • telefonicky číslech: +420 556 706 203, +420 222 360 250

Tytéž kontakty lze použít pro případné objednání nabízených produktů, meteostanic, routerů, licencí Striboga, meteokompletů …

Zároveň s tím si dovolujeme předeslat, že náš webový obchod meteosonda.cz bude brzy „v novém kabátě“ včetně aktualizace produktů a komunikace mezi námi a našimi stávajícími i novými zákazníky bude a snazší.

Neváhejte nás oslovit, rádi se Vám budeme věnovat.


STRIBOG - popis

STRIBOG Co je STRIBOG, jak funguje a jiné zajímavé informace ... Detail...

Překlad

Instrukce jak přeložit tyto stránky. Detail...

MeteoGadget

MeteoGadgetDetail...